Boekhouder inschakelen of zelf doen?

Jij als ondernemer focust je natuurlijk op de belangrijkste zaken in je onderneming. Je maakt het liefst zo veel mogelijk winst en maakt dan weinig of geen tijd voor het doen van de boekhouding, terwijl dat een essentieel onderdeel is van je bedrijf. Een boekhouder kan dan uitkomst bieden.

Boekhouding. De ene ondernemer is er inmiddels wel aan gewend, terwijl de ander er het liefst zo ver mogelijk vandaan blijft. Vroeg of laat krijgt elke ondernemer er toch mee te maken. Of het nu voor de aangifte omzetbelasting is, of juist voor de inkomstenbelasting. Als het jou de kennis ontbreekt of twijfelt of je het allemaal wel goed doet, kun je overwegen om de hulp van een boekhouder in te schakelen.

Waarom zou ik mijn boekhouding laten uitbesteden?

Het is geen verplichting om je boekhouding onder te brengen bij een boekhouder, maar ik raad je het absoluut aan. De voordelen wegen meestal niet op tegen de nadelen.

  • Het bespaart je tijd.
    Hoe groter je onderneming, hoe meer je met je boekhouding bezig zal zijn. Tijd die je in je onderneming wilt steken gaat nu ten koste van de boekhouding. Dit is de belangrijkste reden waarom ik een boekhouder kan adviseren. Je kunt hierbij kiezen om de boekhouding in zijn geheel uit te besteden, of om het in eerste instantie zelf te doen en dan te laten controleren.

  • De juiste kennis en ervaring.
    Boekhouden is veel meer dan alleen maar gegevens intypen. Zo kun je ook te maken krijgen met diverse belastingvoordelen. Een boekhouder weet precies waar jij voor in aanmerking komt, of kan je op dit gebied adviseren. De diverse belastingvoordelen kunnen oplopen tot grote bedragen. Bedragen die je zonder dat je het weet, anders wellicht zou mislopen.

  • Alles op tijd geregeld.
    Een ondernemer moet rekening houden met deadlines, zoals het op tijd indienen (én betalen!) van de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting. Deze deadlines kan jij als ondernemer wel eens vergeten, terwijl een boekhouder jou hier tijdig over informeert. Dit voorkomt boetes!

Boekhouding in eerste instantie zelf doen?

Als je de tijd en kennis hebt, is het zeker het overwegen waard om in eerste instantie de boekhouding zelf te doen. Op die manier fungeert de boekhouder meer als controlemiddel en leer jij van fouten die je maakt. Je boekhouder kan je tips geven en je kunt steeds beter zelf overweg met de boekhouding. Mocht je het lastig vinden om te beginnen met de boekhouding bij te houden, kun je dit artikel raadplegen voor advies.

Boekhouding in zijn geheel aan een boekhouder overlaten?

Het is heel begrijpelijk (en terecht) als je de boekhouding in zijn geheel wilt uitbesteden. Jij bent namelijk gespecialiseerd in alles wat er bij jouw bedrijf komt kijken, en het boekhouden is dan toch vaak een vak apart. Ben je op zoek naar een boekhouder? Vraag dan altijd meerdere offertes op, maar bedenk hierbij ook dat het goedkoopste bedrijf niet altijd de beste is. Wanneer je een boekhouder hebt gevonden en deze op uurtarief werkt, maak het dan zo makkelijk mogelijk. Je kunt de gehele boekhouding wel in een schoenendoos aanleveren met alle facturen en bonnetjes door elkaar, dat is voor jou het makkelijkste… maar voor een boekhouder niet. Die heeft er veel tijd voor nodig om alles uit te zoeken. En jij ziet het vervolgens terug op de factuur.

Overweeg daarom na te vragen hoe jij je boekhouding het beste kunt aanleveren. Het is wel per boekhouder verschillend, en het ligt er ook aan hoe ver het bedrijf is met automatisering. Misschien wordt jouw boekhouding wel grotendeels automatisch ingeboekt, bijvoorbeeld door middel van het scannen van bonnetjes en facturen. Wordt alles handmatig ingeboekt, dan zou ik je deze tips geven:

  • Zorg dat je alles gesplitst houdt per tijdvak voor de omzetbelasting (meestal per kwartaal);
  • Sorteer inkoopfacturen alvast op naam en vervolgens op datum;
  • Sorteer verkoopfacturen alvast op factuurnummer;
  • Berg bonnetjes alvast op achter de bankafschriften.
  • Bankmutaties met een bonnetje kun je markeren.
  • Houd contant betaalde bonnetjes ook apart, dan kan dit in het kasboek worden verwerkt.
  • Noteer als je dat handig vindt de datum en manier van betalen op je inkoop- en verkoopfacturen.
  • Lever liever te veel dan te weinig bonnetjes en facturen aan! Dat kan schelen in de belasting en
    maakt het je boekhouder een stuk makkelijker.

Toch liever zelf de boekhouding bijhouden?

Ben je niet overtuigd van de voordelen van een boekhouder en doe je het liever helemaal zelf? Ook dat is een mogelijkheid. Met name voor kleine bedrijven is het goed te doen. Wel raad ik je aan om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent belastingen. Ook een cursus boekhouden kan zeker uitkomst bieden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *