Jortt: Boekhouden met een glimlach!

Jortt is een boekhoudprogramma waarbij je bijna niet meer hoeft te boekhouden. Dat klinkt best gek, toch? Niets is minder waar! Jortt doet de boekhouding voor jou. Het boekhoudprogramma van Jortt is zó ver op het gebied van automatisering, waardoor jij nog maar weinig omkijken hebt naar je boekhouding. In dit artikel maken we kennis met Jortt en waarom het motto ‘boekhouden met een glimlach’ is.

Jortt in een notendop:

 • Boekhoudprogramma mét eigen boekhoudbot;
 • Boekhouding klaar in 10 minuten per maand;
 • Gebruiksvriendelijk en betaalbaar;
 • Voorloper op het gebied van automatisering;
 • Keuze uit een gratis pakket en 3 andere pakketten;
 • Persoonlijke begeleiding;
 • Meer dan 60.000 gebruikers;
 • 30 dagen geheel kosteloos uit te proberen!

Overzichtelijk dashboard

Wanneer je gebruik maakt van Jortt valt gelijk het uitgebreide, maar tevens overzichtelijke dashboard op. Dit geeft onder meer inzicht in:

 • Openstaande facturen en offertes;
 • Opbrengsten en kosten over het huidige boekjaar;
 • Te betalen of te ontvangen bedragen aan omzetbelasting;
 • Actueel saldo van de kas en je gekoppelde bankrekening;
 • Taken die jij zelf nog moet doen;
 • Taken die de Boekhoudbot afgelopen maand heeft gedaan;
 • Grafiek voor de omzet en voor de kosten en opbrengsten.

Jouw persoonlijke assistent: de Boekhoudbot

Bij Jortt werk je nooit alleen. Je hebt altijd begeleiding bij het boekhouding doen en alles wat er bij komt kijken dankzij de Boekhoudbot. Hij kan een groot deel voor jou uit handen nemen. Dit bespaart je een hoop tijd en geld! De Boekhoudbot kan je helpen bij:

 • Boekhouding laten controleren voor diverse aangiftes;
 • Jaarrekening opstellen (ook voor de Kamer van Koophandel);
 • Auditfile opstellen (bestand voor opslag en uitwisseling);
 • Het tot wel 99%(!) verwerken van je boekhouding.Met Jortt ben je slechts 7 stappen verwijderd van het automatiseren van de boekhouding.

 1. Koppel je bankrekening.
  Met Jortt kun je heel gemakkelijk welke bank dan ook koppelen. Alle bij- en afschrijvingen worden door de boekhoudbot automatisch verwerkt.

 2. Maak het de boekhoudbot duidelijk.
  Je zal soms te maken hebben met nieuwe mutaties die de boekhoudbot nog niet herkent. Het is dan aan jou om er eenmalig zelf een grootboekrekening aan te koppelen. De boekhoudbot zal je vervolgens vragen of toekomstige mutaties (dus met dezelfde omschrijving) op dezelfde rekening geboekt moeten worden.

 3. Factureren? Geen probleem!
  Het lijkt op voorhand misschien veel werk om facturen te maken, maar ook dit is met Jortt zo voor elkaar. Je kunt professionele facturen maken die gelijk aan je boekhouding worden gekoppeld. Betalingen via iDeal of de bank worden ook rechtstreeks gekoppeld aan de factuur, zodat je gelijk overzicht hebt van de facturen die nog open staan. Wel zo makkelijk!

 4. Inzicht in het financiële plaatje.
  Het handige dashboard geeft je direct een mooi overzicht van de huidige financiën. Dit gebeurt middels handige grafieken, waarin ook wordt vergeleken met eerdere periodes.

 5. Ook de btw-aangifte geheel automatisch.
  Over de btw-aangifte hoef je je met Jortt ook nooit meer zorgen te maken. Dit wordt altijd automatisch bijgewerkt en staat gelijk voor je klaar. Je weet ruim op tijd hoeveel je moet betalen of terug zal krijgen.

 6. Jortt is meer dan alleen een boekhoudprogramma.
  Jortt geeft het hele boekjaar door fiscaal advies. Het is dus eigenlijk een boekhoudpakket en boekhouder in één. Zo houdt Jortt ook rekening met alle belastingvoordelen en worden aangiftes automatisch voor je klaargezet.

 7. Boekhouden met een glimlach!
  Dankzij deze stappen heb je met Jortt nu een volledig geautomatiseerde boekhouding, met daarbij ook nog eens het benodigde fiscale advies. Het professionele boekhoudpakket van Jortt zal zeker voor een glimlach zorgen 🙂.

Boekhouder inschakelen of zelf doen?

Jij als ondernemer focust je natuurlijk op de belangrijkste zaken in je onderneming. Je maakt het liefst zo veel mogelijk winst en maakt dan weinig of geen tijd voor het doen van de boekhouding, terwijl dat een essentieel onderdeel is van je bedrijf. Een boekhouder kan dan uitkomst bieden.

Boekhouding. De ene ondernemer is er inmiddels wel aan gewend, terwijl de ander er het liefst zo ver mogelijk vandaan blijft. Vroeg of laat krijgt elke ondernemer er toch mee te maken. Of het nu voor de aangifte omzetbelasting is, of juist voor de inkomstenbelasting. Als het jou de kennis ontbreekt of twijfelt of je het allemaal wel goed doet, kun je overwegen om de hulp van een boekhouder in te schakelen.

Waarom zou ik mijn boekhouding laten uitbesteden?

Het is geen verplichting om je boekhouding onder te brengen bij een boekhouder, maar ik raad je het absoluut aan. De voordelen wegen meestal niet op tegen de nadelen.

 • Het bespaart je tijd.
  Hoe groter je onderneming, hoe meer je met je boekhouding bezig zal zijn. Tijd die je in je onderneming wilt steken gaat nu ten koste van de boekhouding. Dit is de belangrijkste reden waarom ik een boekhouder kan adviseren. Je kunt hierbij kiezen om de boekhouding in zijn geheel uit te besteden, of om het in eerste instantie zelf te doen en dan te laten controleren.

 • De juiste kennis en ervaring.
  Boekhouden is veel meer dan alleen maar gegevens intypen. Zo kun je ook te maken krijgen met diverse belastingvoordelen. Een boekhouder weet precies waar jij voor in aanmerking komt, of kan je op dit gebied adviseren. De diverse belastingvoordelen kunnen oplopen tot grote bedragen. Bedragen die je zonder dat je het weet, anders wellicht zou mislopen.

 • Alles op tijd geregeld.
  Een ondernemer moet rekening houden met deadlines, zoals het op tijd indienen (én betalen!) van de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting. Deze deadlines kan jij als ondernemer wel eens vergeten, terwijl een boekhouder jou hier tijdig over informeert. Dit voorkomt boetes!

Boekhouding in eerste instantie zelf doen?

Als je de tijd en kennis hebt, is het zeker het overwegen waard om in eerste instantie de boekhouding zelf te doen. Op die manier fungeert de boekhouder meer als controlemiddel en leer jij van fouten die je maakt. Je boekhouder kan je tips geven en je kunt steeds beter zelf overweg met de boekhouding. Mocht je het lastig vinden om te beginnen met de boekhouding bij te houden, kun je dit artikel raadplegen voor advies.

Boekhouding in zijn geheel aan een boekhouder overlaten?

Het is heel begrijpelijk (en terecht) als je de boekhouding in zijn geheel wilt uitbesteden. Jij bent namelijk gespecialiseerd in alles wat er bij jouw bedrijf komt kijken, en het boekhouden is dan toch vaak een vak apart. Ben je op zoek naar een boekhouder? Vraag dan altijd meerdere offertes op, maar bedenk hierbij ook dat het goedkoopste bedrijf niet altijd de beste is. Wanneer je een boekhouder hebt gevonden en deze op uurtarief werkt, maak het dan zo makkelijk mogelijk. Je kunt de gehele boekhouding wel in een schoenendoos aanleveren met alle facturen en bonnetjes door elkaar, dat is voor jou het makkelijkste… maar voor een boekhouder niet. Die heeft er veel tijd voor nodig om alles uit te zoeken. En jij ziet het vervolgens terug op de factuur.

Overweeg daarom na te vragen hoe jij je boekhouding het beste kunt aanleveren. Het is wel per boekhouder verschillend, en het ligt er ook aan hoe ver het bedrijf is met automatisering. Misschien wordt jouw boekhouding wel grotendeels automatisch ingeboekt, bijvoorbeeld door middel van het scannen van bonnetjes en facturen. Wordt alles handmatig ingeboekt, dan zou ik je deze tips geven:

 • Zorg dat je alles gesplitst houdt per tijdvak voor de omzetbelasting (meestal per kwartaal);
 • Sorteer inkoopfacturen alvast op naam en vervolgens op datum;
 • Sorteer verkoopfacturen alvast op factuurnummer;
 • Berg bonnetjes alvast op achter de bankafschriften.
 • Bankmutaties met een bonnetje kun je markeren.
 • Houd contant betaalde bonnetjes ook apart, dan kan dit in het kasboek worden verwerkt.
 • Noteer als je dat handig vindt de datum en manier van betalen op je inkoop- en verkoopfacturen.
 • Lever liever te veel dan te weinig bonnetjes en facturen aan! Dat kan schelen in de belasting en
  maakt het je boekhouder een stuk makkelijker.

Toch liever zelf de boekhouding bijhouden?

Ben je niet overtuigd van de voordelen van een boekhouder en doe je het liever helemaal zelf? Ook dat is een mogelijkheid. Met name voor kleine bedrijven is het goed te doen. Wel raad ik je aan om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent belastingen. Ook een cursus boekhouden kan zeker uitkomst bieden!

Boekhouding doen, hoe doe je dat?

Waarschijnlijk ben je hier omdat je met een probleem zit. Je bent eindelijk gestart met je eigen onderneming, maar loopt vast met een belangrijk onderdeel van elk bedrijf: de boekhouding.

Iedere ondernemer is verplicht om een boekhouding bij te houden. Om dit zo goed en accuraat mogelijk te doen, geef ik je in dit artikel de nodige tips & tricks. De boekhouding is namelijk niet alleen voor de Belastingdienst van belang, maar ook voor jezelf! Dit geeft je namelijk een goede indruk van hoe je bedrijf er voor staat. Hoe ziet het financiële plaatje er uit, wordt er eigenlijk wel winst gemaakt? En wat voor klanten heb je, zitten er veel wanbetalers tussen? Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe jij je boekhouding op een juiste manier kunt bijhouden.

1: Werk georganiseerd.

Om je boekhouding goed te kunnen bijhouden, is het om te beginnen van belang op een nette werkplek te werken. Een bureau waar facturen en documenten overal verspreid liggen zorgt voor stress, kost tijd en daarmee geld. Het is hierom de basis om te zorgen voor een goed georganiseerde werkplek. Dit geeft rust en zorgt bovenal voor een betere prestatie.

2: Digitaal bijhouden.

Ik raad het aan om de administratie digitaal bij te houden. Je kunt er dan voor kiezen om verschillende mappen te gebruiken en te ordenen op periode. Als je, zoals de meeste bedrijven, aangifte omzetbelasting per kwartaal doet, kan het praktisch zijn de boekhouding op jaartal en vervolgens op kwartaal en eventueel per maand te ordenen. Let er wel op dat je ook de documenten gescheiden houdt en de inkoop- en verkoopfacturen niet door elkaar lopen. Scan zoveel mogelijk documenten in, dus ook bonnetjes en kwitanties.

Het is wel heel belangrijk om regelmatig een back-up te maken van je hele administratie. Dit kan natuurlijk op een USB-stick, maar veel beter is om een back-up in de cloud te hebben. Niet alleen omdat dat veiliger is, maar je kunt dan altijd een back-up terugzetten, waar je ook bent.

Houd je toch liever een fysieke boekhouding bij? Ook dan is het handig verschillende ordners te gebruiken. Voor je inkoopfacturen, verkoopfacturen, bankafschriften en (indien van toepassing) kasbladen kun je allemaal een aparte ordner gebruiken. Ik adviseer hierbij om te sorteren op factuurdatum, met de nieuwste boven. Als je het handig vind kun je ook op de facturen de betaal- of ontvangstdatum vermelden.

Wil je de boekhouding ook zelf bijhouden in een boekhoudprogramma, maar vind je het lastig kiezen? Geen paniek. Bij het tabblad boekhoudprogramma’s maak je kennis met een gevarieerd aanbod en kom je er achter welk pakket het beste bij jou past.

3: Regel een zakelijke bankrekening.

Als ondernemer wil je onderscheid maken tussen zakelijk en privé. Het is hartstikke leuk om eens een bezoek te brengen aan het theater of de bioscoop, maar van een zakelijk karakter is hier geen sprake. Voor alle zakelijke inkomsten en uitgaven kun je het beste een zakelijke bankrekening gebruiken. Je privé bankrekening blijft dan ook echt privé en je hebt direct onderscheid in welke kosten er nou zakelijk of privé zijn. Vanuit je privé rekening kun je vervolgens geld overmaken naar je zakelijke rekening.

Heb je inmiddels een zakelijke rekening? Top! Betaal facturen dan zoveel mogelijk via die rekening, maar laat er ook zoveel mogelijk factuurontvangsten op binnen komen.

4: Kasboek bijhouden.

Zijn er binnen jouw bedrijf ook veel contante inkomsten en uitgaven? Zorg dan dat je een kasboek bijhoudt. Je kunt kiezen voor papieren kasbladen, maar in Excel kan je het ook bijhouden. Mijn advies zou dat laatste zijn. Een foutje op papier is namelijk zo gemaakt, en in Excel is het sneller gecorrigeerd en kun je het eindsaldo automatisch laten berekenen. Let er wel op dat je alle bonnetjes achter een kasblad toevoegt. Dit kan dus in een ordner, of door alles in te scannen en het kasboek digitaal bij te houden.

5. Urenregistratie bijhouden.

Werk jij op jaarbasis minimaal 1225 uur aan je bedrijf? Houd dan ook zeker een urenregistratie bij. 1225 uur lijkt op voorhand heel veel, maar wist je dat hier meer komt kijken dan je zou denken? Alle uren die je besteed aan je bedrijf kun je meenemen. Hieronder valt ook het doen van je boekhouding, evenals het maken van facturen en het betalen van inkoopfacturen, het volgen van een cursus of opleiding en het opruimen van je kantoor. Ook voor de urenregistratie raad ik aan om het in Excel of via een website bij te houden – en dus niet op ouderwets papier.

Waarom is het van belang een urenregistratie bij te houden? Simpel, als jij de grens van 1225 uur behaalt, kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen, namelijk de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Dit kan je al met al duizenden euro’s schelen!

6. Rittenregistratie bijhouden.

Gebruik jij een auto vrijwel alleen zakelijk en rijd je op jaarbasis maximaal 500 kilometer privé? Houd dan een rittenregistratie bij. Je kan dan aan de Belastingdienst laten zien dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Dit scheelt weer belasting.

Wat je hierbij bij moet houden is de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, de route die is gereden en of het een privé of zakelijke rit betreft.

7: Maak tijd vrij.

De boekhouding is niet iets wat je steeds voor je uit kunt schuiven. Het is zelfs een heel belangrijk onderdeel van je bedrijf. Zie het dan ook als een must, en werk het liefst elke dag aan je boekhouding. Lukt het niet elke dag? Probeer dan voor jezelf vaste dagen of tijdstippen in een week in te plannen. Wanneer je de boekhouding met regelmaat bijwerkt, geeft het je een goede indruk van hoe het nu eigenlijk gaat met je onderneming.

8: Laat je boekhouding controleren.

Vind je het lastig om je boekhouding bij te houden of heb je twijfels of je het wel goed doet? Je kunt overwegen om je boekhouding door een ervaren administratie- en advieskantoor te laten doen, of om te laten controleren. Met meer dan 20 jaar ervaring ben je bij AMV Hoorn hiervoor aan het juiste adres.

In toekomstige artikelen kom ik nog terug op bovenstaande punten. Heb je vragen over deze blogpost of advies nodig? Laat dan een reactie achter.